Visual Basic – Kısaca Anlatım

Merhaba programlama Takipcikeri Sizlere Visual basici Kısaca Amlatacam Bu sizlere Temal Bir alt yapı olacaktır.

Araçlar

1. PictureBox, 2. Label, 3. TextBox, 4. CheckBox, 5. OptionBox, 6. Combo/Select, 7. Frame, 8. Button, 9. ListBox, 10. Timer, 11. Line, 12. Shape, 13. Data, 14. Scroll(Horizontal), 15. Scroll(Vertical)

Genel olarak kullandıgımız Araçlar Bunlardır proglama takipcileri.

Fare İmleci:

Araçların en sol üst köşede fare simgeli bir buton vardır. Bu forum üzerinde nesneleri seçmekte işinize yarar. Bir form üzerine iki defa tıklarsanız kodlar bölümü açılır. Aynı zamanda Forum ve nesnelerin kenarlarından tutarak boyutlarını değiştirmenize yarar.

Picture Box (Resim Kutusu)
Forum üzerine resim eklemenizi sağlar. İlk olarak belli bir alana tıklayarak ve basılı tutarak kareyi büyülterek resim alanını belirlersiniz. İçi boş bir resim kutusudur. Resmi Properties bölümünde Picture seçeneğinin yanına iki defa tıklayarak seçebilirsiniz.

Label (Etiket)
Bu forum üzerine yazı yazmak için kullanılır. Yazı yazılacak yer seçildikten sonra Properties (Özellikler) penceresinde Caption (Başlık) özelliğine yazmak istediklerinizi yazın. Font özelliği ile yazıyı biçimlendirebilir, BorderStyle ile kenarlık belirleyebilir ve BackStyle ile transparan ya da görünür olmasını sağlayabilirsiniz..

TextBox (Yazı Kutusu)
Kullanıcıdan bilgi alınmak istendiğinde kullanılır. Burası kullanıcı tarafından doldurulacaktır. Bu araçta Caption diye bir özellik bulunmaz. Eğer kendiniz bu kutuya birşeyler yazacaksanız Text özelliğini kullanmalısınız. Kutunun çok satırlı olmasını istiyorsanız MultiLine özelliği açık olmalı ve eğer kaydırma çubuğu kullanmak isterseniz ScrollBars özelliğinden dikey, yatay ya da hem dikey hem yatay olarak kullanabilirsiniz…

Frame (Başlıklı Kutu)
Forumda belli kategorideki anlamca bütünlük gösteren nesneleri bunun üzerine yerleştirebilirsiniz. Caption özelliği ile Frame1 yazısını değiştirin. Bu arada form üzerindeki nesneleri kutunun üstüne alacaksanız mutlaka kopyala-yapıştır yöntemini kullanın. Bize sağladığı kolaylık bu nesneleri sadece Frame ile taşıyabilmemizdir.. (Yani kutuyu taşırsak kutu içindeki nesnelerde taşınacaktır..)

Button (Buton)
Butonlar formun işlenmesi için gereklidir. Bu kullanıcı tarafından verilen komuttur. Caption kısmından buton üzerindeki yazıyı değiştirebilirsiniz…

CheckBox (İşaretlemeli Kutu)
Bu kutu kullanıcının işaretleme yapacağı, kendi seçimine göre Evet-Seçili/Hayır-İşaretsiz şeklinde forma yansıtacağı araçtır. Value (değer) özelliği ile program başlangıcında seçili olup olmayacağı belirlenebilir. Caption kısmı ile kutunun sağ tarafındaki yazıyı değiştirebilirsiniz.

OptionBox (Tek Seçmeli Kutu)
Aynı işleve yarayan belli seçimlerden yalnız birinin seçilmesine imkan vermek için bu aracı kullanın. Bundan en az 2 tane olmalıdır. Kullanırken kopyala-yapıştırı kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede INDEX değeri kazanacaklar ve biri seçildiğinde diğer seçili olan işaretsiz duruma geçecektir. Value (değer) özelliği ile program başlangıcında seçili olup olmayacağı belirlenebilir. Caption kısmı ile kutunun sağ tarafındaki yazıyı değiştirebilirsiniz.

ComboBox
Yan tarafında açılır bir düğmesi olan ve belirli seçenekler arasında kullanıcıya seçim imkanı tanıyan kutudur. İçindeki değerleri List özelliğini doldurarak hazırlayabilirsiniz. Style özelliğinden kutunun özelliği belirlenebilir.

ListBox (Liste)
Listeleme yapmak için bunu kullanabilirsiniz. List kısmı ile konuları belirleyebilirsiniz..

ScrollBars
Kaydırmalı forumlar üretirken işinize yarayacaktır.

Timer
Eğer işlerin zaman göre yapılmasını istiyorsanız Timer’i kullanabilirsiniz. Özellikler kısmındaki Interval ile kaç milisaniyede bir işlevin tekrar edileceğini ayarlayabilirsiniz (Unutmayın 1000 demek 1 saniye demektir).

DriveBox, FileBox, FileListBox
Bunlar belli dosya aramalarında dosya arama penceresi düzenlemenizi sağlar. Aynı zamanda bilgisayardaki sürücü, dosya ve klasörleri görüntüler.. Eğer FileListBox’unuzu özelleştirmek isterseniz Pattern özelliğini değiştirin. Örneğin sadece Metin Belgelerini görüntülemek isterseniz *.txt şeklinde ayarlayabilirsiniz..

Line, Shape, Image
Bunlar grafiksel yönden forumu geliştirmeniz içindir. Line, düz çizgi çiziminde; Shape, çokgenler çiziminde işinize yarayacaktır. Image ise PictureBox’un biraz işlev alanı daraltılmış şeklidir.

Data
Program içinde saklı olacak verileri saklamanız için kullanabilirsiniz..

OLE
Bir OLE nesnesi kullanabilmenizi sağlar. Bunun sayesinde butonlarınızı zenginleştirebilir ve formunuzun işlevini arttırabilirsiniz. Yalnız fazla kullanmak pek iyi olmaz sonuçta hafıza sorunu Qbasic’te olduğu gibi Vbasic’te de mevcut.

Active X Dosyaları…
Kontrol nesneleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda OCX, DLL ve VBX dosyalarından kontrol nesneleri ekleyebilirsiniz. Bu konu daha sonra ayrıntısı ile incelenecek ve örnek OCX dosyaları verilecektir.

Şimdilik Visual Basic Araçları Hakkında Sizlere aktaracaklarım Bu kadar Takipte kalın programlamadersler.com

Bir yanıt yazın